ЕФЕКТИВНІСТЬ БІОЛОГІЗАЦІЇ CИСТЕМИ ЗАХИСТУ КАПУСТИ БІЛОГОЛОВОЇ ВІД PIERIS BRASSICAEА L. У ЗАХІДНОМУ ЛІСОСТЕПУ - Колесник, Т. М.; Солодка, Т. М.; Олійник, О. О.; Прядунець, В. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Важливим питанням, яке сьогодні стоїть перед людством, є охорона та раціональне використання природних ресурсів, запобігання негативним наслідкам інтенсивного втручання в природу та реабілітація порушених екосистем. Насамперед це стосується агропромислового виробництва, в якому вплив антропогенних факторів є необхідною умовою існування і одночасно чинником, який викликає негативні відповідні реакції агросистем на його дію. Незважаючи на велику кількість публікацій, присвячених дослідженню Pieris brassicaeа, недостатньо вивчено особливості сезонної і багаторічної динаміки його популяції і не розроблено методи її прогнозування для умов Північного Лісостепу України. Потребують удосконалення також заходи захисту капусти від шкідника із використанням ентомофагів, застосування нових біологічних систем захисту. Вперше виявлено закономірності динаміки чисельності Pieris brassicaeа в умовах Західного Лісостепу, міграційної здатності Trichogramma evanescens в агроценозах капусти. Встановлено функціональні залежності між поширенням імаго Pieris brassicae та ГТК за період його розвитку, між ступенем пошкодженості капусти білоголової личинками Pieris brassicae та температурою середньодобовою, сумою опадів та ГТК за період розвитку батьківських особин. В роботі визначено ступінь пошкодженості капусти залежно від щільності шкідника. Відмічено функціональну лінійну обернено пропорційну залежність між відсотком зараження яєць Pieris brassicae та віддаллю розселення Trichogramma evanescens. Подальшого розвитку набула оцінка екологічної та економічної ефективності різних систем захисту капусти білоголової від ушкодження Pieris brassicae, на основі чого запропоновано найефективніші біологічні засоби захисту капусти від Pieris brassicaeа для умов Західного Лісостепу України.