ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД РІЧКИ СТИР ЗА МАКРОФІТНИМ ІНДЕКСОМ MIR - Боярин, М. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Південну частину водогосподарського комплексу Волинської області та західну частину Рівненської області становить басейн річки Стир, що має значний ступінь освоєння, а для відновлення та збереження оптимального екологічного стану річкового басейну необхідним є дотримання стратегічних принципів раціонального природокористування. У роботі подано екологічну оцінку якості води за станом макрофітів, Для визначення екологічного стану річок басейну Стиру та для проведення досліджень було закладено чотири тестові ділянки довжиною не менше 100 м кожна. На тестових ділянках р. Стир під час досліджень було виявлено 48 видів вищих водних та прибережно-водних рослин, усі види належать до відділу Magnoliophyta. Для визначення MIR (Макрофітового індексу річок) на тестових ділянках русла було відібрано 35 індикаторних видів макрофітів. На усіх тестових ділянках русла річки Стир виявлено види макрофітів для яких характерним є практично однаковий відсоток проективного покриття : Glyceria maxima (Hartm.) Holmb., Nuphar lutea (L.) Smith., Myosotis scorpiodes L., Acorus calamus L. Окрім того, зафіксовано види макрофітів, як зустрічаються лише на одній із тестових ділянок: на тестовій ділянці № 3 (с. Маюничі) виявлено види макрофітів: Lysimachia nummularia L., Myriophyllum verticillatum L., Potamogeton perfoliatus L., Scirpus sylvaticus L.; на тестовій ділянці № 4 (смт Зарічне) виявлено вид Carex acutiformis Ehrh. Згідно класифікації річка Стир належить до водотоків низинних, з типом макрофітів – М–VIII (річки органічні). В результаті розрахованого Макрофітового індексу річок (MIR) встановлено, що якість води у річці Стир на тестових ділянках № 1 (с. Щуровичі) та № 3 (с. Маюничі) має добрий екологічний стан MIR становить відповідно 36,1–40,6; на тестових ділянках № 2 (м. Луцьк) та № 4 (смт Зарічне) якість поверхневих вод є задовільною або помірною, а екологічний стан (MIR) становить відповідно – 36,1 та 33,57.