ЕМІСІЯ СО2 З ҐРУНТІВ ПІД ЕНЕРГЕТИЧНИМИ КУЛЬТУРАМИ - Morozova, T. V.; Likho, O. A. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2022)
Глобальне потепління як одна з найважливіших екологічних проблем сьогодення, саме тому вивчення впливу будь-яких чинників на відтік CO2 є важливим завданням. Незважаючи на численні дослідження, ефект від вирощування енергетичних культур на виділення СО2 з ґрунтів залишається нез’ясованим. У статті подано результати дослідження інтенсивності «дихання» ґрунтів під енергетичними культурами за різних систем удобрення. Показано, що відмінності емісії вуглекислого газу з ґрунту під різними енергетичними культурами залежали від температури, вологості, вмісту в них органічної речовини та особливостей обробітку. Відмічено інтенсифікацію даного процесу після оранки. Відмічено сезонну динаміку потенційної спроможності ґрунту до продукування СО2 за однакових умов вологості та температури з максимумом у липні та поступовим згасанням до осені. Визначено, що денні коливання інтенсивності виділенні СО2 5–10% від середньодобового рівня. Встановлено зниження емісії СО2 у червні з подальшим збільшенням у липні, що може обумовлюватися спекотними умовами, що спричиняло пригнічуючий вплив на ріст і розвиток ґрунтової мікробіоти. Досліджено вплив культури, що вирощується на динаміку показника виділення СО2. За рахунок кореневого дихання сумарний потік СО2 з поверхні ґрунту збільшується в середньому у 1,2–6 разів при вирощуванні енергетичних культур, що свідчить про відмінності метаболічних процесів. Система удобрення впливає на продукування СО2 ґрунтом і значною мірою, залежить від погодних умов. Сприятливі гідротермічні умови активізують діяльність ґрунтової мікрофлори орного шару ґрунту. Загалом дослідження підтвердили важливість та необхідність моніторингу дихання ґрунту як показника стабільності функціонування агроекосистем в умовах зміни клімату.