ДИНАМІКА ПОШИРЕННЯ ФІЛОМЕТРОЇДОЗУ РИБ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ЗА ПЕРІОД 2019–2021 РОКИ - Chechet, O. M.; Lytvynenko, O. P.; Miroshnichenko, O. I.; Poltavchenko, T. V.; Budnik, Z. M. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2022)
Проведено аналіз динаміки епізоотичного процесу щодо ураження риб філометроїдозом в Україні з 2019 по 2021 роки. Наведено дані в розрізі областей. Філометроїдоз становить досить небезпечне захворювання, яке поширене серед ставкової риби, збудником якої є нематода Philometroides lusiana, що належить до родини Philometroidae. Філометроїдоз риб на території України поширений осередково. Так протягом 2019–2021 років було проведено 19304 досліджень з них позитивний результат було отримано в 30 випадках, середня інвазованість риб філометроїдозом за цей період склала 0,1%. Визначено зони ризику в України. На підставі аналізу динаміки епізоотичного процесу ураження риб філометроїдозом на території Україні встановлено, що найбільший рівень інвазування було зафіксовано в північній і, частково, в центральній частині України. До неблагополучних регіонів увійшло 5 областей. Вагомий вплив на поширення хвороб риб чинить зміна клімату. Саме тому, вивчення проблеми профілактики та розробка сучасних заходів захисту від інвазій для рибницьких господарств, займає одне із провідних місць і залишається актуальною для сьогодення. В статті наведено дані стосовно наслідків зміни клімату та потепління на збільшення кількості паразитичних хвороб риб. Встановлено залежність збільшення філометроїдозу від температури повітря. Актуальним на сьогоднішній день постає питання створення нових сучасних протипаразитарних препаратів спрямованих діяти на всі стадії розвитку паразита. Одним з перешкод поширення даного захворювання на території України є впровадження у широку практичну діяльність ведення рибництва суворих заходів боротьби та профілактики захворювання.