ДИНАМІКА ПОШИРЕННЯ ВАРООЗУ БДЖІЛ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ЗА 2021 РІК - Poltavchenko, T. V.; Budnik, Z. M.; Chechet, O. M.; Lytvynenko, O. P.; Miroshnichenko, O. I. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2022)
Проведено порівняльний аналіз динаміки епізоотичного процесу щодо ураження бджіл кліщем вароа в Україні за 2021 рік. Наведено дані в розрізі областей. Визначено зони ризику з умовним поділом України на неблагополучну, загрозливу та тимчасово благополучну території. Доведено, що варооз, всесвітня проблема бджільництва, оскільки внаслідок інвазії бджолині сім’ї слабшають і зменшуються, завдається шкода навколишньому середовищу та відбувається зниження продуктивності ентомофільних рослин. Вчені відзначають, що останнім часом паразит змінився. Одним із найнебезпечніших видів є Varroa destructor Anderson and Trueman, 2000. Варооз бджіл на території України поширений повсемісцево. Так протягом 2021 року було проведено 215685 досліджень з них позитивний результат було отримано в 4739 випадках, середня інвазованість вароозом бджіл за 2021 рік склала 2,2%. Відповідно рівня інвазування бджіл вароозною інвазією територію України можна умовно поділити на три території ризику: неблагополучна – з рівнем інвазування від 4 до 14%, загрозлива – з рівнем інвазування від 1 до 4%, тимчасово благополучна – з рівнем інвазування від 0 до 1%. Найбільш ураженими на території України виявилися Волинська, Рівненська, Кіровоградська, Чернівецька області. В статті представлені різноманітні методи боротьби, включаючи фізичні, зоотехнічні, генетичні та біологічні. Встановлено, що найпопулярнішою стратегією боротьби є використання акарицидних хімікатів. Боротьба з вароозом заснована на максимальному звільненні бджолиних сімей від досягнення найменшої шкоди для них в результаті застосування препаратів.