ОЦІНКА ІНТЕГРАЛЬНОГО ІНДЕКСУ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ І АГРОЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ОРНИХ ЗЕМЕЛЬ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Klymenko, M. O.; Pryshchepa, A. M.; Klymenko, O. M.; Varzhel, O. V. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2021)
У статті викладені результати досліджень оцінки екологічної безпеки і агроекологічного стану орних земель області. Розрахунок індексів екологічної безпеки і агроекологічного стану орних земель здійснювали за середньоарифметичним з трьох агрегованих показників, а саме: екологічної стійкості; рівня родючості; санітарногігієнічного стану. При цьому переведення фактичних показників родючості орних земель (вмісту гумусу, рН, вмісту легкогідролізованого азоту, рухомого фосфору, обмінного калію, вмісту рухомих форм бору, марганцю, цинку, свинцю, міді, кадмію) проводили за залежностями для показників стимуляторів-зростаючих парабол, а для показників дестимуляторів-спадаючих парабол, які були встановлені експериментально. Якісну оцінку екологічної безпеки орних земель здійснювали за шкалою: 1,0–0,6835 – безпека; 0,6835–0,4851 – ризик; 0,4851–0,1902 – загроза; 0,1902–0 – небезпека, а оцінку агроекологічного стану за шкалою: 1,0–0,8 – еталонний; 0,8–0,6 – сприятливий; 0,6–0,4 – задовільний; 0,4–0,2 – загрозливий; 0,2–0 – критичний. За агрегованими показниками екологічна стійкість орних земель області оцінюється: у зоні Полісся – від 0,62 до 0,745, що відповідає категоріям екобезпеки: 1 район – ризик, 6 – безпека, а за агроекологічним станом – сприятливий; у зоні Лісостепу (від 0,69 до 0,875), що відповідає категоріям екобезпеки: 9 районів безпека, а за агроекологічним станом: 1 район – еталонний стан, 6 – сприятливий стан. За агрегованими показниками рівня родючості орних земель області у зоні Полісся від (0,53 до 0,63) вони відповідають категорії ризику, а за агроекологічним станом: 4 райони – сприятливий стан, 3 – задовільний стан; у зоні Лісостепу (від 0,62 до 0,84) землі відповідають категоріям: 7 районів – безпека, 2 – ризик, а за агроекологічним станом: 1 район – еталонний стан, 8 – сприятливий стан. За агрегованим показником санітарно-гігієнічного стану орні землі області у зоні Полісся (від 0,85 до 0,91) відповідають категорії екобезпеки – безпека, а за агроекологічним станом оцінюється – еталонним станом; у зоні Лісостепу (від 0,72 до 0,91) оцінюється категорією екобезпеки – безпека, а за агроекологічним станом – еталонним і сприятливим станами. За індексом екологічної безпеки і агроекологічного стану орні землі області оцінюються станом безпека, а їх агроекологічний стан – еталонним і сприятливим станами.