ОЦІНКА ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ ДУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Borshchevska, I. M.; Likho, O. A.; Turchуna, K. P.; Budnik, Z. M. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2021)
У Дубенському районі нараховується всього 62 заповідних об’єкти загальною площею 4540,5 га, що становить 2,3% від площі ПЗФ області та 8,2% від площі об’єктів місцевого значення. Із них: заказників місцевого значення – 25, пам’яток природи місцевого значення – 12 та 2 загальнодержавного значення, заповідних урочищ – 21, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення – 2. Наведено результати досліджень структури об’єктів ПЗФ Дубенського району, визначено коефіцієнти заповідності та оцінено якісний склад ПЗФ району; визначено показник щільності об’єктів ПЗФ на території Дубенського району; наведено характеристику та здійснено оцінку стану заказників та пам’яток природи місцевого значення, заповідних урочищ Дубенського району. Запропоновані рекомендації щодо збереження заповідних територій та їх біорізноманіття.