БІОІНДИКАЦІЯ СТАНУ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ЗА ДОПОМОГОЮ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ PINUS SYLVESTRIS L. ЗА ВПЛИВУ ПТАХІВНИЧИХ ГОСПОДАРСТВ - Nykytiuk, P. A. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2022)
У статті наведено результати досліджень впливу викидів птахівничих ферм на стан сосни звичайної (Pinus sylvestris L.). Визначено стан навколишнього середовища за комплексом морфологічних ознак (хвої) у сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) у зоні виробничої діяльності птахівничих підприємств. Встановлено, що довжина хвої сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) знижується з наближенням до СЗЗ птахофабрики внаслідок підвищення рівня забрудненості повітря токсикантами. Доведено, що використання хвойних деревних рослин є інформативним при проведенні біоіндикації забруднених територій у зоні виробничої діяльності господарств з виробництва продукції тваринництва.