ФАКТОРИ ПОРУШЕННЯ ЕКОСИСТЕМ ШТУЧНИХ ВОДОЙМ М. РІВНЕ - Kuryliuk, O. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
У статті наведено результати досліджень гідрохімічних параметрів якості води штучної водойми м. Рівне, що є частиною міського гідропарку, у період виникнення кризового екологічного явища – масового замору риби. У минулому водойми міського гідропарку використовувались для активного та пасивного відпочинку населення: плавання, риболовля, водні види спорту. Значною була й декоративна роль системи водойм у міському просторі. Однак останніми роками екологічний стан цих водойм значно погіршився, головним чином, через несанкціоновані скиди неочищених побутових стічних вод. Це створило загрозу безпечному функціонуванню їх гідроекосистем в подальшому та втраті рекреаційного потенціалу. Проте основною є загроза несприятливого впливу на якість поверхневих вод річки Устя (головна водна артерія міста Рівне), з якою сполучені штучні озера. У вересні 2020 року в одному з рукотворних озер спостерігалася екологічна ситуація, яка викликала занепокоєння населення та влади міста. Інструментальні визначення зафіксували критично низькі рівні розчиненого у воді кисню, а гідрохімічний лабораторний аналіз виявив перевищення екологічних нормативів для водойм зони Полісся таких речовин як амоній, азот амонійний та фосфати. Дослідження екологічного стану екосистеми дозволили зробити висновки про значне антропогенне забруднення неочищеними побутовими стічними водами штучної водойми. Такі висновки були зроблені на основі встановленої фази процесу нітрифікації. Надходження великої кількості забруднюючих речовин у систему штучних водойм міського гідропарку призвело до значних втрат іхтіофауни. Приймаючи до уваги той факт, що в останні роки такі ситуації стали повторюваними, існує нагальна необхідність розробки системи компенсаційних заходів, направлених на відновлення та стабілізацію екосистем штучних водойм м. Рівне.