ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ РОЗРОБКИ КЛЕСІВСЬКОГО РОДОВИЩА БУРШТИНУ - Zaleskyi, I. I.; Maiboroda, Кh. A. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
В останні десятиріччя ускладнюється проблема екологоекономічного стану поліських районів Рівненщини, Волині та Житомирщини з видобутком бурштину. Авторами вивчено матеріали пошуків, розвідки та експлуатації Клесівського родовища бурштину. На прикладі відпрацьованої частини Клесівського родовища відбувається порушення родючого шару ґрунтового покриву, що проявляється та супроводжується зменшенням площ лісонасаджень, порушень у функціонуванні гідромеліоративної мережі, пасовищ, луків та сільськогосподарських угідь та інших об’єктів господарської інфраструктури. Незаконний видобуток бурштину проводиться без будь-якої документації, коли безслідно втрачається фактичний матеріал по зміні ландшафтів, гідротехнічних змін та гідрогеологічного режиму регіону, в межах якого захоронені бурштиноносні геологічні утворення. Клесівське родовище бурштину в геологічному аспекті займає вигідне положення у Прип’ятському бурштиноносному басейні на північно-західній частині Українського кристалічного щита, де олігоценові утворення палеогену збереглись на незначних глибинах, що забезпечує їхню відкриту розробку. Тут прояви сукценіту генетично та просторово тяжіють до теригенно-глауконітової формації, що створювало сприятливі літолого-фаціальні умови їхнього утворення у шельфових прибережних мілководдях часу берекської світи. На теперішньому етапі видобутку бурштину доцільно створювати спеціалізовану структурно-господарську одиницю по пошуках, розвідці, видобутку та реалізації бурштину, що відповідала б за рекультиваційні заходи для відтворення природного стану порушених територій. На Клесівському родовищі та на інших видобувних ділянках після розробки передбачена рекультивація земель метою якої є створення продуктивних і організованих антропогенних ландшафтів. Рекультивації заходи проводяться у три етапи: підготовчий, гірничотехнічний та біологічний, при впровадженні яких будуть створені сільськогосподарські та лісові угіддя, водойми різного призначення, площі для забудови та рекреаційні зони.