ФІТОСОЗОЛОГІЧНА ОЦІНКА ТЕРИТОРІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО ЛАНДШАФТНОГО ПАРКУ «КРАМАТОРСЬКИЙ» (ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ) - Trotsiuk, V. S.; Volodymyrets, V. O.; Pohrebnіak, O. I.; Kabatska, O. V. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
Наведено результати фітосозологічної оцінки території регіонального ландшафтного парку «Краматорський». Нині парк займає площу 2247,82 га та включає п’ять окремо розміщених ділянок. Територія парку охоплює північно-західні відроги Донецького кряжу в межах Донецької області. За результатами проведених досліджень, на території парку зустрічається 462 види вищих судинних рослин із 257 родів і 71 родина. 25 видів флори включені до третього видання Червоної книги України (2009 р.), понад 40 видів підлягають регіональній охороні у Донецькій області, 7 видів внесені до Red List IUCN. На території парку представлено багато ендемічних і реліктових видів різних періодів (наприклад, Adonis wolgensis, Hyssopus cretaceus, Stipa ucrainica, Euphorbia cretophila, Linum ucrainicum, Onosma tanaitica, Ephedra distachya). Різноманітною є рослинність парку. 22 рослинні асоціації включені до Зеленої книги України, 60 асоціацій є регіонально рідкісними. Найбільшу цінність із них представляють аборигенні степові ценози південного сходу України за участю різних видів ковили, а також угруповання крейдяних оголень, де сконцентровані представники специфічної крейдяної флори. Серед лісової рослинності на увагу заслуговують природні байрачні ліси. Для охорони та відтворення видового і ценотичного різноманіття необхідно повністю вилучити з господарської діяльності найбільш цінні ділянки або на них ввести режим обмеженого користування.