ДІАГНОСТИКА СТАЛОСТІ АГРОСФЕРИ ЗА ІНДИКАТОРАМИ СТАНУ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЛІСОВИХ ЕКОСИСТЕМ - Pryshchepa, A. M.; Fіzуk, I. V.; Biedunkova, O. O.; Hrytsiuk, I. I. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
Досліджено стан лісових ресурсів агросфери зони впливу урбосистеми за шістьма індикаторами, що характеризують лісосировинний потенціал його використання та відновлення. Визначено, що видовий склад лісових екосистем представлений в основному сосною звичайною, дубом звичайним, та менше – березою повислою, вільхою чорною, ялиною європейською та грабом звичайним. Лісистість агросфери для різних адміністративних районів коливається від 6,4 до 41,1%. Визначено, що за рівнем екологічної безпеки згідно індикаторів стану та відновлення лісових екосистем агросфера Костопільського району знаходиться у екологічно безпечному стані, а Здолбунівського, Млинівського, Гощанського – коливається від еколого небезпечного до загрозливого стану. З’ясовано взаємозв’язки між показниками ресурсної складової екологічної безпеки агросфери ЗВУ за допомогою кореляційного аналізу їх стандартизованих величин та на підставі кластерного аналізу прослідкований вклад кожного показника у забезпечення екологічної безпеки агросфери.