ВИДИ РОСЛИН РЕГІОНАЛЬНОЇ ОХОРОНИ У ФЛОРІ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Danylyk, І. M.; Volodymyrets, V. О. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2020)
Наведено таксономічний склад рослин, які підлягають регіональній охороні на території Рівненської області. Охоронний список включає 258 видів флори із 173 роди, 61 родину та 4 відділи. У спектрі родин найчисельніше представлені види таких родин, як Asteraceae, Caryophyllaceae, Ranunculaceae, Fabaceae, Poaceae, Cyperaceae, Rosaceae, Apiaceae, Lamiaceae. У структурі життєвих форм помітну перевагу мають трав’яні полікарпіки. За фітоценотичною приуроченістю переважають види лісів і різних типів лучних угруповань, понад 60% часто зустрічаються в екотонах. За категоріями раритетності найбільше представлені дуже рідкісні (109 видів) та рідкісні (93 види) види. Із дуже рідкісних видів переважна більшість нині відома із 1–3 локалітетів, окремі з них наводяться за літературними джерелами. Найбільш рідкісними є Gymnocarpium robertianum, Arum besserianum, Lemna gibba, Najas minor, Allium flavescens, Trisetum flavescens, Trifolium lupinaster, Aruncus vulgaris, Dianthus membranaceus, Cotoneaster melanocarpus, Syrenia cana, Luzula sylvatica, Gentianella lingulata, Symphytum microcalyx, Laser trilobum, Peucedanum carvifolia та інші. Необхідно продовжувати подальші флористичні дослідження, здійснювати постійний моніторинг за станом оселищ та структурою популяцій найбільш раритетних видів рослин.