ОБҐРУНТУВАННЯ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА АГРОЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ОРНИХ ЗЕМЕЛЬ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Klymenko, M. O.; Pryshchepa, A. M.; Varzhel, O. V. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2021)
Наведено обґрунтування методичних підходів до оцінювання екологічної безпеки та агроекологічного стану орних земель Рівненської області. Запропоновано визначити показники рівня екологічної безпеки і оцінки агроекологічного стану орних земель області за залежностями, які характеризують вплив екологічних чинників і мають вид: для стимуляторів – зростаючих функції у вигляді парабол, а для дестимуляторів – спадаючих функцій у вигляді парабол. Запропонована шкала кількісної і якісної оцінки величин і рівнів екологічної безпеки (безпека, ризик, загроза, небезпека) і агроекологічних станів (еталонний, сприятливий, задовільний, загрозливий, критичний) для орних земель будь-яких екологічних чинників. Розраховані кількісні показники на прикладі вмісту гумусу в орних землях області, які відповідають наведеним у шкалі рівням екологічної безпеки та екологічним станам. Проведений порівняльний розрахунок рівнів екологічної безпеки та агроекологічних станів за вмістом гумусу в орних землях, який підтвердив їх придатність для практичного застосування.