ЯРУЖНА ЕРОЗІЯ ҐРУНТІВ ЛІСОСТЕПОВОЇ ЗОНИ РІВНЕНЩИНИ - Zaleskyi, I. I.; Brovko, Н. I.; Maiboroda, H. A. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2021)
Актуальною проблемою сучасного сільськогосподарського виробництва України та Рівненської області зокрема є інтенсифікація ерозійних процесів, що призводить до деградації ґрунтів, особливо у лісостеповій зоні. Натепер сільськогосподарські угіддя Рівненщини становлять 933,9 тис. га, в тому числі еродовані землі – 323,3 тис. га, або 34,6% від загальної площі земель сільськогосподарського виробництва. На вказаній площі еродованих земель домінує рілля, площа якої сягає 69,4%. Такий стан означає, що охорона ґрунтового покриву від усіх видів ерозії потребує невідкладного вирішення, без якого стале землекористування стає неможливим. В умовах Рівненщини ерозія ґрунтів є природним екзогенним процесом, що обумовлений сукупною активністю ерозійних факторів: геологічною будовою, геоморфологією рельєфу, атмосферними опадами, повітрям, тваринним та рослинним світом і техногенною діяльністю людини.