ЕКОЛОГІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЯК НАСЛІДОК РОЗВИТКУ ЕНДОКРИННОЇ ПАТОЛОГІЇ - Hurskyi, А. Y.; Kaskiv, M. V. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2021)
В статті наведено основні причини смертності населення України від хвороб, які обумовлені впливом навколишнього середовища і соціальних факторів. Спеціальні дослідження свідчать про тісний зв’язок між змінами довкілля та розвитком патології щитоподібної залози і цукрового діабету. Особливого значення набувають медичні аспекти екології людини, що вивчають вплив різноманітних факторів на її здоров’я, працездатність, тривалість і якість життя. Встановлено, що ендокринна патологія виникає внаслідок порушень на одному або кількох рівнях організованої ендокринної функції і тісно пов’язана із впливом екологічних і соціальних факторів. Йододефіцитні захворювання є найпоширенішими і спектр цих порушень охоплює неплідність, викидні, мертвонароджуваність, вроджені аномалії, зоб, порушення психічних функцій у дітей і дорослих. Доведено, що майже 30% населення Землі проживає у регіонах із нестачею йоду. Значне погіршення екологічної ситуації разом з дією токсичних речовин, зовнішнього опромінення, психоемоційного стресу призвело до значного зростання як загальної захворюваності, так і аутоімунного тиреоїдиту, гіпотиреозу, змішаного та вузлового зобу, раку, цукрового діабету