ВИДОВЕ РІЗНОМАНІТТЯ ТА ФІТОСАНІТАРНИЙ СТАН ДЕРЕВНИХ НАСАДЖЕНЬ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ МІСТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО - Ганаба, Д. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2016)
У статті зазначено, що моніторинг зелених насаджень має важливе екологічне, санітарно-технічне, естетичне тощо значення. Інвентаризація центральної частини міста Хмельницького засвідчила незначну різноманітність рослин за їх видовим складом, відсутність наукового підходу у доборі їх асортименту. Проаналізовано фітосанітарний стан вуличних насаджень й визначено, що частина рослин має пошкодження стовбура, часткове всихання крони, пригніченням росту рослин, побуріння й почорніння, засихання й опадання листя. Листкові пластини практично кожної п’ятої рослини уражені хворобами грибкового й бактеріального походження. Найбільш ураженими є рослини гіркокаштану звичайного та липи серцелистої. Встановлено, що фітосанітарний стан вуличних насаджень не є однаковим. Здебільшого добрий та задовільний стан фітоценозів спостерігається на вулицях, де відсутній інтенсивний транспортний рух й не має промислових об’єктів. Для покращення фітосанітарного стану вуличних деревних насаджень міста Хмельницького рекомендовано проведення омолоджувальної й санітарної обрізки, урізноманітнення видового складу рослин, що пройшли багаторічні випробування та акліматизацію у місцевих умовах.