ПАЛЕОЕВОЛЮЦІЯ ҐРУНТОВОГО ПОКРИВУ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ - Залеський, І. І.; Троцюк, В. С.; Михальчук, М. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2018)
Проведена спроба кореляції стану похованих ґрунтів післяльодовиків’я з сучасними ґрунтами на території Західного Полісся. Реконструйовано ґрунтоутворюючі фактори природного середовища, результати яких співставляються з теперішніми техногенно зміненими умовами. Відзначається умовна спадковість процесу ґрунтоутворення.