ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА ПИТНОЇ ВОДИ ЛУГИНСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ НА ЖОРСТКІСТЬ (ТВЕРДІСТЬ) ТА ВМІСТ ЗАЛІЗА - Коткова, Т. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2018)
Наведено екологічну оцінку джерел централізованого і децентралізованого питного водопостачання Лугинського району Житомирської області на жорсткість та вміст іонів заліза. Підкреслено можливі органолептичні зміни якості води від підвищених доз цих компонентів та наслідки для здоров’я людини. Проаналізовано питну воду на вміст іонів заліза та жорсткість у тих населених пунктах району, де наявні і водогін, і колодязі, зокрема в смт Лугини, с. Миролюбів, с. Великий Дивлин, с. Липники, с. Червона Волока. Дослідження проводились у всі пори року, однак чіткої тенденції щодо збільшення концентрації досліджуваних сполук залежно котрогось із сезонів не виявлено. З’ясувано, що у воді з водогонів значно вища концентрація іонів заліза ніж у колодязній. По жорсткості спостерігали зворотну тенденцію. В динаміці 2014-2016 років встановлені перевищення ДСанПіН, в окремих зразках питної води за вмістом заліза протягом всіх трьох досліджуваних років.