МОДЕЛЮВАННЯ ҐРУНТОВО-КЛІМАТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ГІС-ТЕХНОЛОГІЙ - Безніцька, Н. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2017)
Порівняльна оцінка якості ґрунтів, їх потенційної родючості та ефективності виробництва виражається в балах бонітету. Бонітування кількісно виражає властивості ґрунту, цінність для росту і розвитку рослин. Результати бонітування використовують при плануванні господарської діяльності, щоб визначити та максимально ефективно використати потенціал ґрунту і зменшити антропогенне навантаження на нього. Бонітування ґрунтів є логічним продовженням комплексних обстежень земель і обґрунтування їх економічної оцінки. В статті представлені результати моделювання та бонітування ґрунтово-кліматичного потенціалу сільськогосподарських земель Херсонської області із застосування методики бонітування зональних ґрунтів та ГІС-технологій. Створена просторова модель бонітету кліматичного потенціалу області на основі простороворозподілених значень суми активних температур вище 10о С, коефіцієнта зволоження, показника континентальності клімату. Визначено неоднорідність просторового розподілу комплексного коефіцієнта агрохімічного потенціалу сільськогосподарських земель області за вмістом гумусу, нітрифікаційного азоту, рухомого фосфору та обмінного калію. Бал бонітету сільськогосподарських земель для вирощування зернових культур без зрошення находиться в межах 5,5-34,2 бали. Одиниця балу прирівняна до одиниці потенційного урожаю зернових культур (ц/га). За допомогою представленого підходу можна розрахувати бали бонітету для будь-якого ґрунтового різновиду, їх агрохімічних властивостей, кліматичних умов та площі території, при цьому отримана шкала балів буде єдиною для зональних ґрунтів і забезпечить можливість визначення потенціалу агровиробництва країни.