ОПТИМІЗАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ЕКОМЕРЕЖ ПІВДЕННОБУЗЬКОГО МЕРИДІОНАЛЬНОГО ЕКОКОРИДОРУ - Совгира, С. В.; Максютов, А. О.; Буднік, З. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті проаналізовано теоретичні, практичні та природоохоронні аспекти формування екологічної мережі України. У науковому доробку здійснено огляд літературних джерел з проблеми дослідження та нормативно-правової бази збереження біологічного та ландшафтного різноманіття з метою формування екомережі України. Розкрито фізико-географічну характеристику Південнобузького меридіонального екологічного коридору, зокрема природні умови, геоморфологію долини р. Південний Буг, здійснено екологічну оцінку ґрунтів регіону та їх склад, рослинний покрив і тваринний світ території екокоридору, обґрунтовано адміністративно-територіальне районування Південнобузького екокоридору та розташування природно-заповідних об’єктів по його території. В результаті проведеного дослідження охарактеризовані особливості структури Південнобузького меридіонального екологічного коридору згідно з адміністративно-територіальним поділом: Хмельницька, Вінницька області. Встановлено, що одним із ефективних інструментів збереження природних комплексів є створення заповідних (природоохоронних) територій, які утворюють природно-заповідний фонд. Для створення ефективних систем територіальної охорони природи необхідні комплексні роботи з оцінки стану існуючих мереж заповідних (природоохоронних) територій. Доведено, що один із елементів національної екомережі, Південнобузький екокоридор також знаходиться під потужним антропогенним впливом. Серйозною перешкодою подальшому його функціонуванню є відсутність водоохоронних смуг, масова забудова перспективних для екомережі територій елітним котеджним житлом та дачними масивами, фрагментованість рослинного покриву тощо. У статті наведено шляхи оптимізації регіональних екомереж в межах Південнобузького меридіонального екокоридору.