ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ҐРУНТІВ р. УСТЯ - Клименко , М. О.; Варжель, О. В.; Рабешко, Я. І. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті аналізуються дані досліджень оцінювання стану світлосірих, темно-сірих опідзолених ґрунтів і чорноземів опідзолених басейну р. Устя за кількісними і якісними показниками. За період 2010–2022 років встановлено, що математичні моделі, які описують динаміку змін агрохімічних показників у досліджуваних ґрунтах, мають такий вигляд: за вмістом гумусу у світло-сірих і темно-сірих опідзолених ґрунтах простежується зростаюча лінійна тенденція з коефіцієнтами детермінації 0,43–0,77, тоді як у чорноземах опідзолених цей показник істотно не змінювався; за показником кислотності у світло-сірих опідзолених ґрунтах і чорноземах опідзолених встановлено спадні лінійні залежності, а у темно-сірих опідзолених ґрунтах – як спадні, так і зростаючі лінійні залежності, що свідчить про відповідне зменшення або зростання кислотності за коефіцієнтів детермінації 0,05–0,84. Математичні моделі, що характеризують динаміку змін макроелементів у ґрунтах, засвідчують їх переважно лінійний характер. Зокрема, за вмістом легкогідролізованого азоту у світлосірих опідзолених ґрунтах і чорноземах опідзолених встановлено спадаючі прямі, тоді як у темно-сірих опідзолених ґрунтах виявлено як спадаючі лінійні залежності, так і відсутність істотних змін цього показника. Значення коефіцієнтів детермінації становили 0,04–0,21, що відповідає незначному зв’язку. За вмістом сполук рухомого фосфору у світло-сірих і темно-сірих ґрунтах зафіксовано зростаючі прямі, тоді як у чорноземах опідзолених – спадаючі, при коефіцієнтах детермінації 0,04–0,39, що також свідчить про незначний зв’язок. Динаміка вмісту сполук обмінного калію у світло-сірих, темносірих ґрунтах і чорноземах опідзолених описується зростаючими лінійними моделями з коефіцієнтами детермінації 0,05–0,27, що відповідає незначному ступеню зв’язку.