ЗАХОДИ З УПРАВЛІННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ БІОЛОГІЧНИХ ВІДХОДІВ - Залеський, І. І.; Майборода , Х. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У статті розглядаються проблеми, які пов’язані з управлінням відходами в Україні, зокрема питання створення регіональних та місцевих планів на наступні 10 років. Основна увага приділяється біологічним відходам, які становлять значну частку побутових відходів і мають унікальні властивості, що впливають на їх утилізацію. Автори підкреслюють важливість розуміння біологічних систем для ефективного поводження з цими відходами, акцентуючи на хімічному складі, обміні речовин, здатності до саморегуляції та розкладу. Аналізується світовий досвід, зокрема Франції, де відбувається поступовий перехід до сортування, компостування і виробництва біогазу. Дослідження на прикладі міста Рівного демонструє практичні результати впровадження роздільного збору та переробки органічних відходів, а також розвиток інфраструктури для збору макулатури. Окрема увага приділяється технологіям компостування, біогумусування та виробництва біогазу, які сприяють зменшенню обсягів захоронення на полігонах та підтримують екологічну безпеку. Висновки статті підкреслюють необхідність модернізації систем управління відходами, збільшення обсягів переробки біологічних відходів, розвитку сортувальних ліній і підвищення екологічної свідомості населення. Рекомендовано створити ефективну нормативно-правову базу та інфраструктуру, що відповідає сучасним вимогам циркулярної економіки, для сталого розвитку України у сфері поводження з відходами.