БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ВПЛИВУ МУЛЬЧУВАННЯ ҐРУНТУ - Постоленко, Л. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2016)
Розглянуто особливості процесів росту і розвитку у сортів смородини чорної за різних систем утримання ґрунту у прикущових смугах та наявності зрошення. В результаті проведених досліджень у 2010 – 2015 роках установлено, що сумарний однорічний приріст у сорту Муза за варіантами досліду знаходився в межах від 12,09 м до 14,40 м. Найвищим був показник при використанні мульчуючого матеріалу агроволокно із використанням зрошення – 14,40 м та без зрошення у сорту Мелодія – 13,30 м. Досліджено, що за результатами вивчення впливу мульчуючих матеріалів та використання краплинного зрошення на біометричні показники та сумарний однорічний приріст рослин досліджуваних сортів смородини кращими були варіанти з одночасним використанням зрошення та мульчування – агроволокном та соломою.