ЗНАЧЕННЯ СЕЛЕКЦІЙНИХ СОРТІВ У ВИРОБНИЦТВІ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОЇ ПРОДУКЦІЇ З ЯБЛУК - Садигов, А. Н. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2026)
У статті наведено широку інформацію про господарсько-біологічні особливості сортів яблуні, що культивуються в умовах Губа-Хачмазської економічної зони, інтродукованих та отриманих шляхом селекції в Науково-дослідному інституті плодівництва і чаївництва, а також про механічний склад ґрунту, в якому вони культивуються (азот, фосфор, Ca, гумус, Ph тощо). В результаті дослідження було визначено хіміко-механічний склад, дегустаційну цінність, стійкість до хвороб і шкідників, а також транспортабельність сортів, згрупованих у літні (Zirve, Ziya, Lala, Nıgar), осінні (Marfa, Sülh) і зимові (Giziltaj, Ulvi, Vatan, Zumrud та ін.), та відібрано сорти з високою економічною ефективністю. За показниками врожайності виділилися сорти Зія (18 т), Сулх (23 т), Махмері, Чіраггала (25 т), Елвін, Еміль, Шабран (27 т) і Садаф (30 т). Найвищий показник за кількістю розчинної сухої речовини був зафіксований у Лале, Махмері, Давамли – 11,5%, Хазар – 11,7%, вітамін «С» зафіксовано у сортах Еміль, Садаф – 4,35 мг/%, Гізілтадж, Махмері – 4,61 мг/%. За вмістом цукру хороші результати показали літні сорти Лале – 9,15%, зимові Гобустан, Чираггала, Гізілтадж, Хазар, Махмері, Давамлі, Еміль, Елвін – 9,13–9,14% і Садаф – 9,61%. Порівняно з іншими сортами, найвищий вихід товарних сортів першої групи спостерігався у сортів Гобустан, Ульві, Нубар, Ватан, Еміль, Ельвін (75%), Гізілтадж (76%), Чіраггала, Давамлі, Махмері, Садаф (77%) і Севіньдж (78%). За стійкістю до транспортування сорти Зірве, Зія, Гобустан, Зумруд, Хазар, Ельдар, Нубар, Ватан, Нуран, Сарван, Чираггала, Елвін, Пайізліг Губа, Кишлиг Губа, Шабран були відібрані як середньостійкі до транспортування, а сорти Гізілтадж, Ульві, Махмері, Давамлі, Еміль, Садаф і Севіньдж – як добре стійкі до транспортування.