ОЦІНКА СУЧАСНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ТА ВИКОРИСТАННЯ БЕРЕЗНІВСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ДЕНДРОЛОГІЧНОГО ПАРКУ - Прищепа, А. М.; Фізик, І. В.; Калужний, І. Ю. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2026)
У статті розглядається сучасний екологічний стан використання Березнівського державного дендропарку, одного з найбільших природоохоронних об’єктів Рівненської області України. Метою дослідження є оцінка екологічного стану парку, зокрема його флори та фауни, а також виявлення загроз і проблем, що виникають через зміни клімату та антропогенні впливи. Для цього застосовано комплексний підхід, що включає аналіз матеріалів, картографії та даних інвентаризацій, а також проведення SWOT-аналізу. Розглянуто основні аспекти функціонування дендропарку, включаючи його біорізноманіття, соціальні та економічні функції, а також загрози для його сталого розвитку. Оцінка біорізноманіття показала, що парк багатий на різноманітні види дерев і чагарників (750 таксонів рослин, що належать до 47 родин і 124 родів). Виявлено, що серед основних проблем є зміни клімату, недостатня вологість, загущення деревних насаджень, а також знос інфраструктури парку. Встановлено, що дендропарк має значний потенціал для розвитку екологічного туризму та покращення рекреаційних умов. Для забезпечення сталого функціонування парку необхідна комплексна реконструкція інфраструктури, оновлення колекцій рослин та розробка стратегічного плану розвитку, орієнтованого на збереження біорізноманіття, розвиток туризму та залучення інвестицій.