АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ЧИСЕЛЬНОСТІ ПОГОЛІВ’Я ТВАРИН ТА ПТИЦІ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАСЛІДКИ - Мерленко, І. М.; Бондарчук, С. П.; Федонюк, М. А.; Панькевич, С. Г.; Ковальчук, Н. С. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2026)
Тваринництво це стратегічно важлива галузь в структурі сільськогосподарського виробництва і важливий фактор національної продовольчої безпеки. У статті розглядаються основні тенденції змін чисельності поголів’я тварин та птиці в розрізі областей за останніх 30 років. Виявлено ряд позитивних і негативних тенденції розвитку тваринництва і птахівництва. Проведено детальний аналіз та оцінку основних тенденцій розвитку галузі тваринництва окремого регіону – Волинської області. Питома вага Волинської області у загальному обсязі валової продукції сільського господарства України становить майже 3 відсотки. Фактичний стан галузі тваринництва потребує додаткової уваги та підтримки з боку держави. До сьогоднішнього часу галузь не може досягти чисельності поголів’я рівня 1990–1991 років. Якщо в 1991 році в Україні налічувалось 24623,4 тис. голів великої рогатої худоби, то в 2020 році у 8 разів менше – всього 3092,0 тис. Для декількох областей України (Вінницька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Рівненська, Хмельницька та Черкаська), в тому числі – Волинська, приємним винятком є зростання чисельності птиці. Аналіз показує, що чисельність домашньої птиці в Україні зменшилась з 246104 тис. голів в 1991 році до 220486 тис. в 2020 році. У той же час, у Волинській області чисельність домашньої птиці зросла з 3704,2 тис. голів до 7759,5 тис. голів. Кількість великої рогатої худоби, овець та кіз, починаючи з 1991р. і закінчуючи 2020 р. зменшилась у Волинській області на 13,4 та 12,6%. Поголів’я корів зменшилось з 312,7 до 80,4, а коней – з 41,3 до 33,4 тис. голів. Частка поголів’я тварин (%) у Волинській області в загальному обсязі виробництва держави зросла по всіх видах, крім овець та кіз. Майже 15% всіх коней держави знаходиться на території Волинської області. Встановлено, що умовне поголів’я худоби у Волинській області в 2020 р. зменшилось в 3 рази в порівнянні з 1991 роком. Здійснено розрахунки теоретично можливої кількості утворення гною від тварин в межах Волинської області та надано рекомендації для збільшення виробництва органічних добрив. Розрахункова кількість накопичення гною по Волинській області в 1991 році становила 7700,9 тис. т, а в 2020 році – всього 2206,8 тис. т.