ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНОГО СТАНУ ВОЛОГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРНОВО-ПІДЗОЛИСТОГО ГРУНТУ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ - Гаврилюк, В. А.; Середюк, Л. Є.; Августинович, М. Б.; Гаврилюк, С. В.; Ковальчук, Н. С. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2026)
Проведено дослідження актуальних змін клімату в частині вологозабезпечення дерево-підзолистого ґрунту та прогнозовано їх подальший вплив на розвиток сільськогосподарських культур. Запропоновано методи збереження ґрунтової вологи та покращення стану ґрунту. Насиченість ґрунту вологою є необхідною умовою досягнення стабільно високої урожайності сільськогосподарських рослин оскільки даний показник є критично важливим фактором забезпечення їх життєдіяльності. В клітинах рослин кількість води досягає до 90%. Так чи інакше, всі важливі для життєдіяльності рослин процеси не можливі без її наявності. Вода є необхідною не лише для росту рослин але і для успішного проходження процесу фотосинтезу та утворення нових органічних речовин. Водночас, надлишок води також має негативний вплив на розвиток більшості сільськогосподарських рослин. Важливою функціональною особливістю води є те, що окрім іншого вона виступає як регулятор температури. Для забезпечення процесів терморегуляції використовується до 99% від загальної кількості води. Потреба рослин у волозі залежить не лише від кліматичних факторів але і фаз їх розвитку, адже вода потрібна впродовж всього вегетаційного періоду. Вмісту в орному шарі щонайменше 5 мм вологи достатньо для початку росту сільськогосподарських культур, проте для гарантованого отримання дружніх сходів необхідно понад 20 мм. Слід зауважити, що у процесі вегетації нагальні потреби рослин у воді нерівномірні. Наприклад, критичними з точки зору отримання великого врожаю є періоди виходу в трубку для зернових культур, цвітіння для гречки, зернобобових та бульбоутворення для картоплі.