ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ПІДБІР ФІТОРЕМЕДІАНТІВ ДЛЯ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД МАЛИХ РІЧОК ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Бєдункова, О. О. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2026)
Представлено результати досліджень фізіологічних реакцій та детоксикаційних властивостей вищих водних рослин, які використовуються у фіторемедіаційних технологіях. Виявлено, що перспективним видом рослин для фіторемедіації в умовах Західного Полісся України є елодея канадська. Встановлено оптимальну біомасу макрофіту близько 0,5 кг/м3, що забезпечуватиме вилучення з забруднених поверхневих вод до 35% міді, до 40% цинку та до 60% заліза. Передбачено, що фотосинтетичний апарат рослин забезпечить насичення води киснем та сприятиме самоочищенню поверхневих вод від органічних забруднень. Запропоновано використання елодії на руслових та заплавних біоплато малих річок регіону.