ПРОСТОРОВИЙ РОЗПОДІЛ ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВМІСТУ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ДОННИХ ВІДКЛАДАХ РІЧКИ УСТЯ - Клименко, М. О.; Залеський, І. І.; Бєдункова, О. О. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2016)
Проведено оцінку екологічного стану донних відкладів р. Устя за вмістом важких металів, емісія яких має місце в межах басейну на сучасному етапі. Рівень техногенного навантаження, оцінений за показником сумарного забруднення донних відкладів важкими металами виявився «слабким» при вмісті токсичних елементів «слабо підвищений». При цьому, в ряду небезпеки забруднення донних відкладів як відносно фонових значень, так і відносно санітарно-гігієнічних критеріїв першість мали такі елементи, як цинк, свинець, мідь. З’ясовано, що в сучасний період осади р. Устя відіграють роль акумулятора продуктів антропогенезу на фоні геохімічних аномалій окремих елементів.