ОПТИМІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ПРИПОСІВНОГО УДОБРЕННЯ КУКУРУДЗИ ЗА РАХУНОК ВИКОРИСТАННЯ РІДКИХ КОМПЛЕКСНИХ ДОБРИВ - Фурманець , О. А.; Крайна, М. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Оптимізація системи припосівного удобрення кукурудзи є важливою складовою ефективного агрономічного процесу, що безпосередньо впливає на рівень врожайності та якість продукції. Одним з перспективних напрямів у цій сфері є використання рідких комплексних добрив (РКД), які забезпечують рослини доступними поживними речовинами на початкових етапах їх росту та розвитку. Рідкі добрива мають перевагу над твердими, оскільки вони швидше засвоюються рослинами і забезпечують більш рівномірний розподіл елементів живлення в ґрунті. Однак для досягнення максимальних результатів необхідно оптимізувати норми їх внесення залежно від специфічних умов ґрунту та потреб культури. У зв’язку з цим, дослідження ефективності застосування рідких комплексних добрив у системі припосівного удобрення кукурудзи стає актуальним для підвищення продуктивності сільськогосподарського виробництва. Проблема фосфорного живлення рослин полягає в тому, що фосфор у ґрунті часто знаходиться в недоступних для рослин формах, що обмежує його засвоєння. Дослідження проводилось на дерново-підзолистих супіщаних ґрунтах Західного Полісся України в період з 2021 по 2024 роки. Випробування включали застосування різних норм РКД, гранульованих добрив, а також їх спільне використання при сівбі. Результати показали, що застосування рідких комплексних добрив в умовах регіону може бути ефективним для забезпечення рослин доступними поживними речовинами на ранніх етапах розвитку. Виявлено, що оптимальні дози РКД (25–40 л/га) у поєднанні з гранульованим добривом забезпечують найкращі результати щодо врожайності та якості зерна. Внесення високих доз РКД може бути неефективним, а також впливає на якість проростання зерна. Стаття підтверджує важливість правильної комбінації видів добрив для досягнення високих врожаїв і підвищення ефективності використання фосфору.