ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМ ЯК НАСЛІДОК ЗМІНИ КЛІМАТУ НА ПРИКЛАДІ БОТАНІЧНОГО ЗАКАЗНИКА «КОЛОБАНКИ» (РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ, УКРАЇНА) - Логвиненко, І. П.; Лико, Д. В.; Дацюк, В. В.; Портухай, О. І. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Статтю присвячено вивченню трансформації природної флори ботанічного заказника «Колобанки» під дією кліматичних змін. Проаналізовано екологічні аспекти глобальних змін клімату та їх наслідки для природних екосистем, зокрема болотних. Внаслідок кліматичних змін та зміни гідрологічного режиму заказника відмічено втрату гігрофітів, мезофітизацію болотної екосистеми і заміну болотних видів лучними та інвазивними. У порівнянні із даними 10-річної давності, сучасні дослідження показують зміни у складі рослинних угрупувань та деградацію популяцій рідкісних та зникаючих болотних видів природної флори та значними трансформаційними процесами у заказнику загалом. Станом на 2025 рік територія заказника вкрита щільними заростями Cornus sanguinea L., Crataegus ucrainica A. Pojark, Solidago сanadensis L., які займають значну територію заказника і є однією із причин деградації популяцій рідкісних та зникаючих видів рослин. Значно зменшились площі та чисельність популяцій таких видів, як Epipactis palustris Crantz, Cladium mariscus (L.) R Br., Dactylorhiza incarnatа (L.) Soo., Dactylorhiza majalis (Reichenb.) P.F. Hunt et Summerhayes, крім того, не була підтверджена наявність популяції Pinguicula vulgaris L. У свою чергу зростання на великих площах ксеромезофільних видів (Solidago canadensis L., Potentilla erecta (L.) Hampe, Poa trivialis L., P.palustris L., Eupatorium cannabium L. та ін.) та наявність щільних заростей чагарників, свідчить про зміну гідрологічного режиму на території заказника. Досліджено чисельність та онтогенетичні спектри популяцій рідкісних болотних видів – Epipactis palustris та Cladium mariscus. Порівняльні дані 2014 р. свідчать про зменшення чисельності популяцій цих видів та площ їх зростання за останні 10 років.