ВПЛИВ БІЧНИХ ЕКОТОНІВ НА ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ВОДИ У ЗАСТІЙНИХ ЗОНАХ - Гриб, Й. В.; Михальчук, М. А.; Шепель, В. П. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2016)
В процесі розвитку руслових водосховищ, їх евтрофікації і старіння (обміління) зростає вплив на іхтіофауну кисневого режиму, виключаються з іхтіоекосистеми чутливі до аноксії видів риб та розвиток риб з коротким циклом розвитку. Лімітуючим чинником у деградації екосистем виступає темнове дихання фітомаси вищої водяної рослинності у період вегетації та високих літніх температур, а також поглинання розчиненого кисню водним середовищем в підлідний період при відсутності фотосинтезу мікроводоростей.