НООСФЕРА: ІХТІОЕКОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВОДНИХ ЕКОСИСТЕМ - Гриб, Й. В.; Клименко, М. О.; Сондак, В. В.; Войтишина, Д. Й. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2016)
Басейновий підхід при вивченні гідроекологічної ситуації у водних екосистемах вимагає стандартизації характеристик стану водного середовища, біоти та підсистем поверхні водозбору як еталону порівняння. Крім антропоцентричних характеристик, основними показниками буде видове біорізноманіття та продуктивність біоти. Оптимізація природокористування вимагає оціночних характеристик економічної діяльності у басейнах річок за рахунок введення економічних індексів еколого-економічного потенціалу басейнів, розрахунку рентабельності, регулювання демографічного навантаження. Це, в свою чергу, вимагає зростання капіталовкладень у реабілітацію довкілля.