ВПЛИВ рН НА ВРОЖАЙНІСТЬ РОСЛИН В АКВАПОНІЧНИХ СИСТЕМАХ - Колесник, Т. М.; Майборода, Х. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Важливим аспектом аквапонічних систем є баланс між рибою, мікроорганізмами та рослинами, який забезпечується завдяки оптимальним умовам середовища, зокрема рівню рН. Автори відзначають, що риба у таких системах виділяє велику кількість відходів азоту, які після нітрифікації стають доступними для поглинання рослинами. Втім, підвищений вміст амонію (NH4+), що виникає при високих рівнях рН, може бути токсичним для рослин та негативно впливати на врожайність. Дослідження проводилися на аквапонічній системі з сомом кларієвим і салатом сорту Lactuca sativa Batavia Aficion. Рослини вирощувалися при двох рівнях рН (6,5 та 7,0), що дозволило порівняти їхній ріст, накопичення біомаси та хімічний склад. Результати показали, що зниження рН до 6,5 сприяє підвищенню врожайності салату: свіжої біомаси пагонів на 277,9 г при рН 6,5 у порівнянні з 270,9 г при рН 7,0. Вага сухої біомаси при рН 6,5 також вища ніж при рН 7,0. Було помічено, що зниження рН також впливає на концентрацію мікроелементів, зокрема збільшувалося накопичення марганцю при рН 6,5, тоді як вміст цинку був вищим при рН 7,0. Окрім дослідження рослинних показників, був проаналізований вплив рН на нітрифікацію – процес перетворення амонію на нітрати, що є важливим елементом у забезпеченні рослин азотом. Дослідження показали, що при рН нижче 6,5 активність нітрифікуючих бактерій знижується, що може призвести до накопичення амонію у воді та токсичних умов для риб. Для підтримання балансу між нітрифікацією та врожайністю рослин рекомендовано підтримувати рівень рН близько 6,5–7,0, що забезпечує оптимальні умови для розвитку як рослин, так і мікроорганізмів. Зниження рН до 6,5 сприяє збільшенню біомаси салату та покращенню поглинання поживних речовин, тоді як підвищений рН може негативно вплинути на доступність важливих елементів і знизити ефективність азотного обміну. Результати цього дослідження мають важливе практичне значення для оптимізації умов вирощування рослин в аквапонічних системах, що дозволить підвищити їх врожайність і стабільність.