БІОЛОГІЧНИЙ МЕТОД ЗАХИСТУ ЯБЛУНІ ПРОТИ СІРОЇ ЯБЛУНЕВОЇ ПОПЕЛИЦІ - Гунчак, М. В.; Маменко, П. М.; Колодяжний, О. Ю.; Ліхо, О. А. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Досліджено технічну ефективність застосування біологічних препаратів для захисту яблуні від сірої яблуневої попелиці у 2021– 2022 рр. в умовах Західного Лісостепу України. Дослідженнями встановлено, що біологічні препарати показали ефективність дії проти сірої яблуневої попелиці в межах 35,3–61,3%. Зокрема, найвищу ефективність у фенофази «рожевий бутон» та «формування плодів» отримали при застосуванні препарату Біоспектр БТ, р. (10,0 л/га) – 56,4% та 61,3% відповідно, а у фенофазу «ріст плодів» (плід розміром з волоський горіх) найефективнішою була дія Бітоксибациліну БТ, р. (5,0 л/га) – 60,0%. Саме тому ці препарати рекомендовано застосовувати у системах захисту яблуні проти шкідників в умовах Західного Лісостепу України для боротьби із сірою яблуневою попелицею. Найнижчу ефективність дії отримали при застосуванні препарату Метаризин БТ, р. (4,0 л/га) – від 33,5 до 35,3%. Ефективним було застосування суміші Боверину БТ, р. (10,0 л/га) та Метаризину БТ, р. (3,0 л/га), що дозволило отримати ефективність на 8–30% вищу ніж за застосування препаратів окремо. Урожайність яблуневих насаджень при застосуванні досліджених біологічних препаратів становила 11,7–12,2 т/га.