ВПЛИВ ВИРОЩУВАННЯ МОНОКУЛЬТУРИ КУКУРУДЗИ НА АГРОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЯСНО-СІРОГО ОПІДЗОЛЕНОГО ҐРУНТУ - Мерленко, І. М.; Бондарчук, С. П.; Зінчук, М. І.; Шворак, А. М.; Мерленко, Н. О.; Ковальчук, Н. С. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У роботі досліджено та проаналізовано технологію вирощування кукурудзи як монокультури та її вплив на родючість ясно-сірого опідзоленого ґрунту в умовах ТзОВ «ЛОРЕТТ» Хмельницької області. Аналіз діяльності господарства ТзОВ «ЛОРЕТТ» показує, що при правильному використанні технології монокультури кукурудзи можна отримати урожайність на рівні 10–11 т/га. Кукурудзу вирощують як беззмінну культуру протягом 6 років. Дослідження та розрахунки показали, що система удобрення в господарстві дозволяє отримати позитивний баланс практично всіх елементів живлення, крім фосфору, бору та молібдену. Результати лабораторних досліджень ґрунту вказують на покращення агрофізичних показників, зростання на 0,1% гумусу, на 11 мг/кг ґрунту азоту та на 3 мг калію. Зафіксовано незначне зниження вмісту бору (на 0,09 мг/кг). Вміст молібдену залишився однаковим. Показник кислотності ґрунту не змінився, а агрохімічний бал збільшився з 48 до 50. З метою досягнення позитивного балансу запропоновано збільшити внесення фосфору на 20–30 кг д.р. Р2О5. Враховуючи, що рослина засвоює через кореневе живлення всього 20–30% мікроелементів, для позитивного балансу рекомендуємо щороку вносити по 0,5 кг/га бору та молібдену.