ПОКАЗНИКИ ФОТОСИНТЕТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ТА ПАРАМЕТРИ ЇХ ФОРМУВАННЯ В АГРОЦЕНОЗАХ Beta vulgaris var. alba D. C. - Демчук, В. В.; Толочик, І. Л. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
Статтю присвячено фізіологічним та методологічним аспектам розвитку вчення про інтенсивність та продуктивність фотосинтезу рослин в агрофітоценозах. Проаналізовано залежність показників інтенсивності та продуктивності фотосинтезу цукрових буряків від факторів середовища – інтенсивності та спектрального складу світла, концентрації СО2 в повітрі, температури повітря та її коливань, забезпеченості рослин водою, елементами мінерального живлення, агротехнічних прийомів із догляду за посівами. Встановлено, що найважливішим фактором, який визначає інтенсивність процесу фотосинтезу цукрових буряків є донорно-акцепторні відносини в рослині, де донором виступає листок як виробник фотоасимілянтів, а акцептором – різноманітні, опосередковано задіяні у фотосинтезі клітини, тканини та органи рослин, що сприяють пересуванню, відведенню, використанню на процеси дихання та накопичення синтезованих органічних речовин.