РОЗРОБКА ІНТЕГРОВАНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ҐРУНТОВИМИ ФАКТОРАМИ РОДЮЧОСТІ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ - Клименко , М. О.; Колесник, Т. М.; Налобіна, О. О.; Ковальчук, Н. С.; Голотюк, М. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2025)
У сучасному сільському господарстві підвищення продуктивності пшениці озимої є одним із ключових завдань аграрної науки та виробництва. Ефективне управління ґрунтовими факторами відіграє вирішальну роль у забезпеченні оптимальних умов для росту та розвитку цієї культури. Дослідження, проведене в межах наукової роботи, спрямоване на розробку інтегрованої системи управління ґрунтовими параметрами, що дозволяє досягти високої врожайності пшениці озимої при мінімізації витрат ресурсів. У процесі дослідження проведено аналіз основних чинників, які впливають на продуктивність культури, зокрема рівня вологості ґрунту, забезпеченості макро- та мікроелементами, фізико-хімічних характеристик ґрунту та структури його часток. Визначено, що збереження оптимального водного режиму та контроль щільності ґрунту сприяють покращенню повітряно-водного балансу, що, своєю чергою, позитивно впливає на процеси коренеутворення та інтенсивність фотосинтезу. Розроблено математичні моделі, які дозволяють оцінити взаємозв’язок між основними параметрами ґрунту та врожайністю пшениці озимої. Зокрема, встановлено, що оптимальне співвідношення та надходження елементів живлення в системі удобрення (азот – 120 кг/га, фосфор – 80 кг/га, калій – 60 кг/га) забезпечує максимальну ефективність засвоєння поживних речовин та формування продуктивного стеблостою. Проведені розрахунки свідчать про значну залежність врожайності від рівня ґрунтової вологості, яка повинна бути в межах 70–80% найменшої вологоємності у критичні фази розвитку рослин. Графічний аналіз отриманих залежностей підтвердив ефективність інтегрованого підходу до управління ґрунтовими факторами. Було встановлено, що при оптимальних агрохімічних показниках та структурі ґрунту врожайність пшениці озимої може бути підвищена на 15–20% порівняно з традиційними методами обробітку. Впровадження запропонованої системи сприяє покращенню екологічної стійкості агроландшафтів, зменшенню втрат поживних речовин та підвищенню ефективності використання добрив. Отримані результати доводять, що розроблена інтегрована система управління ґрунтовими факторами є ефективним інструментом для підвищення продуктивності пшениці озимої.