ҐРУНТОВА МЕЗОФАУНА ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ РОДЮЧОСТІ ҐРУНТУ (ТЕОРЕТИЧНИЙ ОГЛЯД І ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ) - Бєдункова, О. О.; Ціпан, Ю. Р. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Проведено теоретичний огляд наукової літератури щодо стану вивченості питання впливу мезофауни на формування родючості ґрунту, з метою виявлення нових перспективних тенденцій при використанні цієї групи тварин у екологічних дослідженнях. Виявлено певну розбіжність у класифікації ґрунтової фауни за розмірними ознаками в різних наукових школах. Проаналізовано участь мезофауни в кругообігу речовин ґрунту та відомі механізми впливу цих тварин на родючість ґрунту. Відстежено вплив абіотичних факторів на різноманіття та активність мезофауни. З’ясовано, що в сучасних екологічних дослідженнях представники мезофауни виступають зручним і чутливим індикатором різноманітних змін властивостей ґрунту.