РОЛЬ НАНОЧАСТИНОК TiO2 В ОЧИСТЦІ СТІЧНИХ ВОД - Гаджієва, С. Р.; Кадирова, Є. М.; Рустамова, У. Н.; Герасимов, Е. Г. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
В статті вперше досліджені сорбційні властивості наночастиц TiO2 з рутиловою фазою; Наночастиці TiO2 із фазою рутила були синтезовані золь-гелевим методом і використані в якості адсорбента. Пізніше був вивчений процес адсорбції розчину фенола 1 мг/л у присутності наночастиц рутила TiO2. Процес адсорбції тривав 2 години при температурі 25° C. Установлено, що адсорбція фенола в присутності рутилової фази TiO2 є неповною. Хоча рутилова фаза TiO2 є дуже хорошим фотокатализатором, як було показано, проте вона є слабким адсорбентом. У цій статті представлено опис адсорбції фенола наночастицями TiO2. Нанокристалічні частинки рутилової фази TiO2 охарактеризовані методом порошкової рентгенівської дифракції (XRD). На основі кривих, побудованих на приладі «Varian Cary 50» було визначено, що адсорбція була неповною. По закінченню процесу спираючись на графік, можна зробити висновок, що кількість фенола в розчині зменшилася, але фенол ще залишився, що свідчить про неповну адсорбцію. Розроблено математичне моделювання процесу як логістичними, так і експоненційними методами.