ЕФЕКТИВНІСТЬ МІНІМІЗАЦІЇ ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ І ЗАСТОСУВАННЯ ПОБІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ ПІД ЯЧМІНЬ ЯРИЙ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ - Польовий, В. М.; Фурманець, М. Г.; Сніжок, О. В.; Колесник, Т. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Мета – вивчити вплив мінімізації обробітку ґрунту і побічної продукції культур сівозміни на об’ємну масу ґрунту, забур’яненість посівів і врожайність ячменю ярого у Західному Лісостепу України. Методи: польові (вивчення впливу обробітків ґрунту, побічної продукції, сегетальної рослинності в посівах ячменю ярого); лабораторні (визначення об’ємної маси ґрунту (щільність складення)); підрахункові (визначення забур’яненості, урожайності культури); хімічні (визначення вмісту елементів живлення в ґрунті); математико-статистичні (оцінка достовірності результатів досліджень). За результатами досліджень, здійснених у стаціонарному польовому досліді впродовж 2009–2019 років у Західному Лісостепу на темно-сірому легкосуглинковому ґрунті, встановлено, що проведення під ячмінь ярий оранки на 20–22 см, дискування на 10–12 см та дискування на 6–8 см за відчуження з поля побічної продукції попередника щільність ґрунту в шарі 0–10 см становила відповідно 1,23–1,26; 1,22–1,25 та 1,23–1,28 г/см3, а в шарі 10–20 см відповідно 1,22–1,28; 1,30–1,33 і 1,30–1,35 г/см3. За всіх способів обробітку об’ємна маса ґрунту на глибині 20–30 см перебувала в інтервалі 1,32–1,44 г/см3. Використання на удобрення побічної продукції попередника сприяло зниженню щільності оброблюваного шару ґрунту, але підвищувало забур’яненість посівів, яка зростала із зменшенням глибини обробітку. Найвищу врожайність зерна – 5,32 т/га за відчуження побічної продукції і 5,45 т/га за її використання на удобрення отримано за оранки на 20–22 см. Заміна оранки дискуванням та зменшення його глибини супроводжувалось зниженням врожайності.