ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ НОВИХ ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ РІЗНИХ ГРУП СТИГЛОСТІ НА ДЕРНОВО-ПІДЗОЛИСТИХ ҐРУНТАХ - Фурманець O. A.; Фурман, В. М.; Мороз , О. С.; Солодка, Т. М.; Зінкевич, А. Р. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Завданням досліджень було встановити особливості формування продуктивності нових гібридів кукурудзи різних груп стиглості на дерново-підзолистих ґрунтах Західного Полісся. Дослідне поле розташоване в Березнівському районі Рівненщини, що розташований у східній частині фізико-географічної зони мішаних лісів Поліського краю (провінції). Переважаючим типом ґрунту на території дослідного поля, що знаходиться в с. Яринівка, є дерново-підзолистий супіщаний. Дослідження проводились впродовж 2019–2021 рр. Вихідним матеріалом для проведення досліджень було використано сертифіковане насіння (F1) гібридів кукурудзи різних оригінаторів. У результаті проведених досліджень протягом 2019–2021 рр. вивчено 20 гібридів кукурудзи двох груп стиглості. Найкращі показники збиральної вологості, а саме 15,2% має гібрид Конкорд оригінатор Euralis, група стиглості – середньоранні. Максимальну масу 1000 зерен, в середньому за роки дослідження – 387 г, було отримано за сівби гібрида 30М оригінатор MAS. Гібрид є середньостиглим. За результатами проведених у 2019–2021 рр. досліджень встановлено, що найкращим середнім показником врожайності є 9,6 т/та гібрид Крабас оригінатор KWS, група стиглості – середньостиглі. Гібрид має найвищий серед всіх показник врожайності у 2021 році, що складає 10,3 т/га. За вирощування кукурудзи на зерно в умовах Західного Полісся України з метою більш повного використання ґрунтово-кліматичного потенціалу та економії матеріально-технічних і грошових ресурсів пропонуємо для отримання урожаю зерна на рівні 9,3 т/га висівати середньостиглий гібрид лінійки KWS – Крабас у ІІ декаду травня та середньоранній гібрид 2370 лінійки KWS, щоб отримати урожай зерна – 8,6 т/га з таким внесенням мінеральних добрив та ЗЗР: 150 кг Polifoska при посіві + безводний аміак 140 кг, Гвардіан Тетра 3 л/га (ВВСН00) + Абакус 1,2 л/га (ВВСН17) + Кораген 0,1 кг/га (ВВСН17).