ОБҐРУНТУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГОРОДОЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ - Клименко M. O.; Янковська, А. Ю. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
У статті проаналізовано недоліки розроблених вперше та введених в дію «Стратегій сталого розвитку об’єднаних громад або сільських рад», які полягають у відсутності в них об’єднуючих ідей для згуртування населення та здійснення конкретних кроків, спрямованих на встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб населення і захистом інтересів наступних поколінь, включаючи їх потреби в екологічно безпечному довкіллі. Зазначається, що концепція включає соціальну, економічну, екологічну складові і розробляється з врахуванням конкретних принципів: надання розвитку довготривалого характеру, націлення на задоволення потреб населення, узгодження потреб населення з можливостями територій, збереження та збалансоване використання природно-ресурсного потенціалу. Наводяться стратегічні пріоритети розвитку сіл, а саме: виробництво інноваційної промислової продукції, екологічної продукції для споживання населенням, покращення інфраструктури сіл, охорона життя і оздоровлення населення, збереження довкілля. Аналізуються проблеми і перешкоди, які існують у сільській раді: низький рівень знань населення щодо процесів сталого розвитку, нераціональне використання природно-ресурсного потенціалу, низької активності населення і представників бізнесу у впровадженні ідей сталого розвитку і прогресивних змін: у соціо-економіко-екологічному стані сільської ради. Пропонується об’єднуюча ідея для сільської ради, суть якої полягає у створенні на її території екологічно безпечних поселень і переведення їхнього розвитку на ближню і віддалену перспективу на сталий розвиток. Наголошується, що головним завданням екологічно безпечних поселень на початковому етапі є стимулювання розвитку сільської ради, націлений на створення малих і середніх підприємств, які виходять на ринок з новою технологією або новими продуктами з доданою вартістю, покращення добробуту населення і збереження довкілля. Для обговорення пропонується сформульоване визначення стратегічного бачення та стратегічна місія Городоцької сільської ради.