ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БІОЛОГІЧНОГО МЕТОДУ ЗАХИСТУ ЯБЛУНІ ПРОТИ ПАРШІ - Гунчак, А. В.; Грищенко, О. М.; Гунчак, М. В.; Колесник, Т. М. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Вивчено показники економічної ефективності різних систем біологічного захисту яблуні від парші у 2016–2020 роках в умовах Передкарпатської провінції Карпатської гірської зони України. Встановлено, що всі досліджувані системи захисту яблуні показали високі показники умовно-чистого доходу (7811,0–20815,2 грн/га) та рентабельності (145,1–330,5%). Найбільш ефективною за роки досліджень є біологічна система захисту № 3 (Планриз, в.с. – 5,0 л/га + технологія живлення Stoller), яка дозволила отримати дохід в середньому 20 815,2 грн з 1 га. Найвищий рівень рентабельності отримали за застосування біологічної системи захисту № 1 (Планриз, в.с. – 5,0 л/га) – 330,5%. Застосування досліджуваних систем біологічного захисту дозволило на високому рівні забезпечити захист яблуні від найпоширенішої у зоні досліджень хвороби – парші, що у підсумку забезпечило отримання високого рівня врожайності яблуневих насаджень (18,3–20,3 т/га).