РЕПЕРНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СТАНУ РІЧКИ ЗАХІДНИЙ БУГ У ПРИКОРДОННІЙ СМУЗІ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО КОРДОНУ ПЕРІОДУ КІНЦЯ ХХ ст. - Гриб, Й. В.; Макієвська, Л. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Екосистема р. Західний Буг формується у басейні, розташованому на території трьох держав – України, Білорусі, Польщі. Притока р. Вісла, басейн Балтійського моря. На стороні України на базі наукових досліджень реалізовувались заходи із зменшення впливу комунальних стічних вод, шахтних вод нововолинського вугільного басейну. Значні забруднення вносились стоками міста Львова після перевантажених споруд їх біологічного очищення. За профілем русла зі сторони України вода р. Західний Буг значно очищується як за рахунок біологічних процесів самоочищення, впливу проміжних екотонів, так і через розбавлення річковою водою приток. Однак зберігаються проблеми, на які при дослідженнях звертали мало уваги. Це вплив закислення поверхневих вод за рахунок хлоридних і сульфатних йонів. Це також вплив йонів важких металів, зокрема міді і цинку, виявлених в концентрації, що подавляють розвиток фітопланктону. Значний вплив на відродження екосистеми річки Західний Буг має прикордонна територія з заплавними луками, старицями та озерами, яка за своїми характеристиками може бути внесена до заповідної мережі як елемент трилатеральної заповідної території «Західне Полісся». Необхідно відмітити високу наукову і професійну участь двосторонньої групи дослідників як зі сторони України, так і зі сторони Польщі, які велися з 70-х років ХХ століття.