СУЧАСНИЙ СТАН РОСЛИННОГО ПОКРИВУ ОЗЕРА БАСІВ КУТ І ПРИЛЕГЛОЇ ТЕРИТОРІЇ ТА ЙОГО СИНДИНАМІКА (м. РІВНЕ) - Володимирець, В. О.; Солодка, Т. М.; Кутуза , Д. М.; Сєрков, М. О. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Озеро Басів Кут і річка Устя є головними гідрологічними об’єктами та найважливішими центрами формування урбоекосистеми міста Рівне. Ці об’єкти разом із прилеглою до них територією значною мірою впливають на загальний екологічний стан міста. Сучасний стан рослинності відображає екологічну ситуацію в місті та протидіє антропічному навантаженню. Наведено результати вивчення сучасного стану рослинності озера Басів Кут і прилеглої території в м. Рівне. Ідентифіковано найбільш поширені рослинні угруповання: водні (асоціації Ceratophylletum demersi, Potametum pectinate, P. crispi, Lemnetum minoris), прибережно-водні (ас. Caricetum elatae, Caricetum vesicariae, C. acutiformis, Carici acutae-Glycerietum maximae, Glycerietum maximae, Phragmitetum australis, Typhetum angustifoliae, Myosoto aquatici-Bidentetum frondosae), болотні (ас. Phragmitetum australis, Caricetum vesicariae, C. acutiformis, Typhetum latifoliae, Caricetum hirtae) та деревно-чагарникові (ас. Euonymo-Cornetum sanguineae, Salicetum cinereae). Представлено описи лучних угруповань на 3 ділянках заплави озера. Встановлено зменшення водних заростей за участю Elodea canadensis, інтенсивне збільшення фітоценотичної ролі місцевих синантропних (Urtica dioica, Cirsium setosum, Equisetum arvense) та окремих адвентивних рослин (Bidens frondosa, Echinocystis lobata, Solidago canadensis, Lactuca serriola). Лучна рослинність характеризується високим рівнем антропічної трансформації та супроводжується підвищеною участю синантропних рослин. У складі рослинності виявлено раритетні види флори: Dactylorhiza incarnata, Allium ursinum (Червона книга України, 2021), Nymphaea candida, Hypericum tetrapterum, Inula helenium, Salix myrsinifolia, Vicia grandiflora, Hedera helix, Scilla bifolia (види регіональної охорони, 2018).