ЗМІНА ФІТОТОКСИЧНОСТІ СУБСТРАТІВ ПІЩАНИХ КАР’ЄРНО-ВІДВАЛЬНИХ КОМПЛЕКСІВ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОДІЛЛЯ ПІД ВПЛИВОМ ПОТЕНЦІЙНО-РОДЮЧИХ ПОРІД - Мудрак, О. В.; Магдійчук, А. П.; Мудрак, Г. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
В статті наведено результати біотестування субстратів піщаних кар’єрно-відвальних комплексів в межах Центрального Поділля. За результатами проведеного дослідження було виявлено позитивний вплив сапонітової глини на показник фітотоксичності субстратів деградованих земель в процесах рекультивації і фітомеліорації, що відкриває перспективний шлях для подальших досліджень дії сапоніту на піщаних субстратах кар’єрно-відвальних комплексів в природних умовах Центрально-Подільського регіону. Встановлено, що при додаванні сапонітової глини індекс токсичності піщаного субстрату Андрійковецького кар’єрно-відвального комплексу з ІІІ класу токсичності змінився на IV, індекс токсичності піщаного субстрату Барсуківського кар’єрно-відвального комплексу з ІІ класу токсичності після внесення сапоніту відповідає V класу токсичності.