СЕЗОННА ДИНАМІКА ВМІСТУ НІТРОГЕНВМІСНИХ СПОЛУК У ВОДІ РІЧКИ СТУБЕЛКА - Ковальова, І. В. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
Найбільш поширеними забруднювачами водних екосистем є неорганічні сполуки Нітрогену (NH4+, NO2¯ і NO3¯). Основними джерелами їхнього потрапляння до водних об’єктів є збільшення обсягів скиду стічних вод очисних споруд, діяльність підприємств, тваринних комплексів, особливості ведення комунального і сільського господарств, зростання рівня урбанізації, атмосферні опади, процеси життєдіяльності та відмирання гідробіонтів. Мета дослідження – визначити сезонну динаміку вмісту сполук Нітрогену у воді річки Стубелка. У статті проаналізовано сезонну динаміку вмісту нітрогенвмісних сполук, температури, pH, розчиненого кисню, ХСК, БСК5 у воді річки Стубелка. Виявлено, що концентрація нітрогену амонійного змінюється від 2,185 мг/дм3 (грудень) до 0,051 мг/дм3 (травень), нітритів від 0,026 мг/дм3 (вересень) до 0,181 мг/дм3 (листопад), нітратів від 6,246 мг/дм3 (липень) до 0,133 мг/дм3 (січень). Зафіксовано перевищення граничнодопустимих концентрацій нітрогену амонійного у воді річки Стубелка у 1,16–4,37 рази (жовтень, грудень), а нітритів у 2,26 (листопад). Вміст нітратів впродовж усього періоду дослідження не перевищує допустимих значень. Показано зміщення рівноваги в системі амоній ↔ нітрити ↔ нітрати в бік нітрифікації (червень–серпень, листопад, лютий–травень) та амоніфікації (вересень, жовтень, грудень, січень), що підтверджує надходження нітрогенвмісних сполук з дифузних (NH4+<NO3¯) і точкових (NH4+>NO3¯) джерел. Встановлено сезонні зміни температури води, pH, розчиненого кисню (влітку – 19–24о С, 6,66–7,30, 5,70–8,38 мгO2/дм3; восени – 11–13о С, 6,91–7,30, 6,35–8,47 мгO2/дм3; взимку – 0–2о С, 8,06–10,50, 6,80–7,14 мгO2/дм3; навесні – 3–15о С, 7,66–10,3, 6,80–7,28 мгO2/дм3). Вміст ХСК варіює від 10 мгO2/дм3 (травень) до 44 мгO2/дм3 (січень), а БСК5 – від 0,50 мгO2/дм3 (жовтень, грудень, лютий) до 2,26 мгO2/дм3 (серпень). Сезонна динаміка вмісту нітрогенвмісних сполук у воді річки Стубелка відображає стан водної екосистеми та дозволяє з’ясувати основні процеси зміни її стійкості.