ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ОПЕРАЦІЙНИХ ЦІЛЕЙ РОЗВИТКУ ГОРОДОЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ - Клименко O. M.; Клименко, М. О.; Янковська, А. Ю. (Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Серія «Сільськогосподарські науки», 2024)
У статті викладені матеріали аналізу визначення формулювання стратегічних і операційних цілей соціальної, економічної, екологічної сфер Городоцької сільської ради та перевірки їх відповідно до вимог Національних екологічних цілей, які є базовим планом адаптації екологічного законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Запропоновано стратегічні цілі соціального, економічного і екологічного розвитку сільської ради викласти у наступній редакції, а саме: А. «Розвиток людського капіталу, високі соціальні стандарти»; В. «Економічний розвиток територій»; С. «Екологічна безпека територій», які, згідно з оцінкою, за більшістю пунктів добре або принципово відповідають вимогам Національних екологічних цілей. Водночас визначено операційні цілі в соціальній сфері (3), в економічній сфері (4), в екологічній сфері (2), які також добре або принципово узгоджуються з вимогами Національних екологічних цілей. Для досягнення стратегічних і операційних цілей заплановано виконання короткострокових завдань: у соціальній сфері – 21, економічній – 16, у екологічній 5, які також добре або принципово узгоджуються з Національними екологічними цілями. Проведено деталізацію виконання завдань з дотриманням певних вимог, а саме: формулювання змісту завдання для реалізації операційної цілі; наведення переліку, що ж необхідно зробити; переліку індикаторів. Наголошується, що формулювання стратегічних і операційних цілей і завдань сталого розвитку Городоцької СР необхідно здійснювати відповідно до Стратегічного бачення розвитку території цієї СР та з врахуванням вимог Національних екологічних цілей для інтеграції цього бачення у стратегії регіонального та державного рівнів.